IN2BI, Microsoft Business Intelligence
data, stories & insights
rss | email | twitter
$category.Body

Category: 'Performance Management'

 • ma
  06
  apr 09

  Introductie Ourscoreboard


  De afgelopen weken heb ik een idee waar ik al langer mee rondloop uitgewerkt. Vandaag introduceer ik versie 1. Het is een dashboard (of liever scoreboard) oplossing voor mobile users: www.ourscoreboard.com/mobile  en bestaat uit een (mobile) website en een data-upload service.

  Dit is naar mijn mening een goede en eenvoudige manier om de belangrijkste kpi's met je team te delen.   Binnenkort meer informatie. Ondertussen … heb je ideeën of  opmerkingen: Ik hoor ze graag.
   

 • wo
  11
  feb 09

  Performance management op scholen

  School is natuurlijk de plek waar performance management een hoofdrol speelt. Van proefwerken, toetsen, rapporten, cito scores tot overgaan en vervolgonderwijs. Alles wordt kwantitatief beoordeeld met enorme consequenties voor leerlingen en studenten: gaan we over, naar het vmbo, havo of vwo of doen we een jaartje over.

  Maar hoe zit dat met leerkrachten? Veel informatie over hun prestaties is ongetwijfeld aanwezig zoals de geaggregeerde informatie uit het leerlingen volgsysteem. Ongetwijfeld worden die prestaties ook besproken maar volgen daaruit echt consequenties?
  Ik weet het niet echt maar die consequenties zullen aanzienlijk minder ver gaan dan die voor leerlingen en studenten.

  Over deze discrepantie moest ik nadenken nadat ik Bill Gates recente presentatie op TED.com zag. Hij bespreekt hier in zijn nieuwe filantropische rol twee vragen die hem bezig houden: 

  • Hoe stoppen we malaria?
  • Hoe krijgen we betere (of liever: top) leraren?

  En hij haalt hierbij een interessant voorbeeld aan van de KIPP organisatie (66 scholen) waarin door effectief gebruik van performance management leraren zich ontwikkelen tot top leraren. 

 • vr
  21
  nov 08

  Leading or lagging?

  In de balanced-scorecard literatuur wordt altijd veel aandacht besteed aan het verschil tussen leading- en lagging indicatoren. En hoewel het verschil tussen sturende- en volgende indicatoren niet moeilijk te begrijpen is, is het benoemen in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

  Wie volgt? De man leidt ongetwijfeld de dans in bovenstaand plaatje. Maar uiteindelijk volgt hij ook maar het ritme van de muziek. Muziek van musici die gedirigeerd worden door een dirigent die daarbij de compositie van de componist volgt.

  Als je een verkoopproces op soortgelijke manier zou ontrafelen dan zou je de volgende indicatoren kunnen onderscheiden:

  • Brutowinst
  • Brutowinstpercentage
  • Omzet
  • Omzet per order
  • Uitgeleverde orders
  • Omvang orderboek
  • Nieuwe orders
  • Succesratio verkopers
  • Gevoerde verkoopgesprekken
  • Geplande verkoopgesprekken.

  De brutowinst is in dit proces een duidelijk lagging indicator en de geplande verkoopgesprekken een duidelijke leading indicator. Daartussen is het een grijs gebied en een reden voor onbelangrijke misverstanden en discussies.

  In zijn boek “Key Performance Indicators” maakt David Parmenter daarom onderscheid tussen: Key Result Indicator (KRI), Performance Indicator (PI) en Key Performance Indicator (KPI) die in een verhouding 10/80/10 voor zouden moeten komen:

  • KPI’s zijn die indicatoren waarmee je je prestaties aanzienlijk kan verbeteren, ze zijn sterk op de toekomst gericht. Het zijn die Indicatoren waar je het liefst wekelijks of zelfs dagelijks over geïnformeerd wordt zodat je tijdig kan sturen. In bovengenoemd verkoopproces zijn de geplande verkoopgesprekken hier een duidelijk voorbeeld van.
  • KRI’s zijn uitkomsten van meerdere activiteiten, ze geven aan of je nog in de juiste richting vaart. Ze vertellen je echter niet hoe je het resultaat kan verbeteren. En worden vaak maandelijks gerapporteerd. In ons voorbeeld: de brutowinst.
  • Performance Indicatoren, de overige 80% …het grijze gebied …zeker niet onbelangrijk want ze vertellen hoe je het beter kan doen … hoe en waar je kan bijsturen.

  Kortom: niet echt nieuw maar op een bepaalde manier toch een stuk praktischer dan de overige literatuur over performance management. En dat praktische en toepasbare dat is typerend voor dit boek met een 12 stappen aanpak en een resource kit met vragenlijsten, rapportage voorbeelden en 500 voorbeeld indicatoren.

  Key Performance Indicators, door David Parmenter, uitgegeven door John Wiley & Sons

 • vr
  29
  aug 08

  Gouden schoenen en een sportauto

  De marathon is gelopen, de spelen zijn voorbij. Als je de afgelopen weken niet op vakantie bent geweest dan heb je waarschijnlijk ook genoten van al die sportieve prestaties.

  Een van de leukste verhalen is die van onze gouden roeisters op de dubbel 2. Om constant herinnerd te worden aan hun doelstelling, die gouden plak (een echte BHAG) hadden ze gouden schoentjes in hun boot gemonteerd

  Deze visualisatie van hun doel gecombineerd met de nodige talenten, een strakke planning van manager Verdonkschot en ongetwijfeld veel trainingsuurtjes zorgden ervoor dat Marit van Eupen en Kirsten Kolk op zondag 17 augustus het goud pakten en daarmee hun doel realiseerden.

  Dit verhaal heeft me aan het denken gezet over het visualiseren van doelen en resultaten. Uiteraard is het dashboard op de pc van de manager hiervoor een goede plaats maar steeds vaker zie je ook niet elektronische uitingen:

  • de bel waaraan luid gerinkeld wordt bij het scoren van een nieuwe opdracht,
  • de prachtige posters bij een klant van mij met daarop afdelingsdoelen inclusief missies en visies
  • de wekelijks bijgewerkte salesfunnel op het whiteboard van de verkoopafdeling.

  Dus als je je afvraagt waarom ik toch die foto van mijn twee prachtige pubers heb ingeruild voor die grote speelgoed-auto op mijn bureau … Tja, die pubers zijn prachtig maar ook een bron van zorgen en die sportauto een jongensdroom waar ik nog even nog harder voor moet werken.

 • ma
  18
  aug 08

  IJSCOs en KPIs

  In het Kroatische vakantiepark waar we twee jaar geleden vakantie vierden werkte een uitstekende ijsco man. Eigenlijk was hij veel meer dan dat: Hij fabriceerde de mooiste ijscreaties op een hoorntje, maakte uitgebreid complimentjes en grapjes. En had hierbij een aanstekelijke charme en enthousiasme. Kortom een echte entertainer. We verbaasden ons de eerste dag aanvankelijk over de grote rij bij het ijswinkeltje maar gingen gewillig in de rij staan en werden aangenaam verrast.

  Door de kwaliteit van het entertainment maar ook omdat er verder toch niet veel te doen was op het vakantiepark schoten we ook de tweede dag weer achter in de rij aan. Maar toen we halverwege de rij waren vond de 20 jaar oudere en 20 jaar chagrijniger manager het genoeg. De rij was te groot geworden en hij schoot de entertainer te hulp. Wij werden geholpen door de norse manager en zijn daarna niet meer teruggekeerd bij het ijsco winkeltje.

  Deze manager had het signaal “de grote rij” verkeerd beoordeeld. Dit leek een rood metertje op zijn dashboard, maar was het niet. Dat komt natuurlijk wel vaker voor. In het rood of groen slaande kpi-s op het dashboard van de manager, die juist iets anders beteken dan je in eerste instantie denkt:

  • Het product met een goede omloopsnelheid en weinig voorraad dagen dat veroorzaakt wordt door te laat inkopen met als effect: NEE verkopen. 
  • Een verhuurorganisatie met vrijwel geen leegloop, blijkt bij nader inzien te lage prijzen te vragen. 
  • Een heel effectieve verkoper, 95% van zijn offerten worden contracten blijkt bij nader inzien bijna niets uit te voeren.
  • En dan dat drukke restaurant waar je 2 uur op je voorgerecht moet wachten.

  Heb je nog meer van dit soort voorbeelden … deel ze dan.